Dieta bogata w cytrusy to dobra dieta
Cytrusy – pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty – na co dzień ich nie doceniamy i traktujemy je po macoszemu. Tymczasem, jedzone często, potrafią się nam odwdzięczyć korzystnie wpływając na zdrowie i na figurę.
W każdej diecie powinny znaleźć się niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy. Te z pewnością w dużej dawce znajdziemy w owocach. Osoby odchudzające się często jednak rezygnują nawet z nich, ponieważ zawierają cukier, a niektóre mają zbyt wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że w krótkim czasie po ich spożyciu znów mamy wilczy apetyt. Cytrusy jednak do nich nie należą i możemy zajadać się nimi do woli bez względu nawet na najbardziej rygorystyczną terapię odchudzającą. Cytrusy, a w szczególności, grejpfruty polecane są nawet diabetykom.
W czym tkwi ich moc cytrusów?
Po pierwsze są one mało kaloryczne. 100 kcal ma pomarańcza, duży grejpfrut czy nawet 4 mandarynki. te jedyne 100 kalorii jednocześnie zaspokaja całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. To już dwie korzyści. Dodać można, że to owoce, które szybką gaszą pragnienie i schładzają organizm – dlatego stanowią doskonałą przekąskę na letnie, upalne dni.
Kolejną zaletą, szczególnie dla osób odchudzających się jest fakt, że owoce cytrusowe zawierają bardzo duże ilości błonnika. jakie to ma znaczenie? Błonnik odpowiedzialny jest za “czyszczenie” przewodu pokarmowego – usuwa z organizmu toksyny, a zatem poprawia i usprawnia jego przemianę materii. Dzięki błonnikowi pokarm jest trawiony szybciej, znika więc uczucie ociężałości.
To koniec dobroczynnych właściwości. Cytrusy mają też działanie odkwaszające – chronią zatem przed wieloma chorobami, np. kamicą nerkową, chorobami serca czy niektórymi nowotworami. Poza tym działają na rzecz zwalczania drobnoustrojów i zapobiegania zapaleniom. Do tego obniżają poziom cholesterolu