Dieta ryżowa
Dieta ryżowa uważana jest za jedną z najpopularniejszych na świecie, a jednak w Polsce wciąż niewielu o niej słyszało. Czym jest i jakie może dać efekty przy regularnym stosowaniu się do jej założeń?
Dieta ryżowa jest profesjonalnym jadłospisem, który został opracowany przez stacjonujący w USA Duke University. To właśnie tam została dokładnie sprawdzona, dzięki czemu można było stwierdzić, że jest naprawdę korzystna dla zdrowia. Jej głównym twórcą był jednak Walter Kempner, który ułożył dietę w 1934 r. To on, na podstawie długotrwałych badań, odkrył, że osoby spożywające duże ilości ryżu, są mniej narażone na nadciśnienie tętnicze oraz na cukrzycę. W efekcie, postanowił opracować takie menu, które dostarczałoby odpowiedniej ilości składników odżywczych opierając się, przede wszystkim, na ryżu.
Poza tym, że dieta ryżowa jest zdrowa, to dodatkowo pozwala na szybkie zrzucanie zbędnych kilogramów. Zakłada się, że przy rygorystycznym dostosowaniu się do jej zaleceń, można schudnąć nawet 10kg w ciągu 1 miesiąca! Ze względu na tak dużą utratę wagi, można ją stosować max. przez 3 tygodnie, jeśli nie skonsultujemy tego z lekarzem. Co więcej, ponownie można na nią przejść dopiero po 3-miesięcznej przerwie.
Dzienne menu składa się z ryżu przyrządzanego na kilka sposobów. Dodatkowo, należy spożywać owoce i soki. Bardzo ważne jest także pamiętanie o suplementach diety, które pozwalają zachować optymalny poziom witamin i minerałów w organizmie. Jest to ważne, by móc zachować siłę, gdyż dieta ryżowa zapewnia dziennie jedynie ok. 1000 kalorii. W związku ze smacznymi potrawami i świetnymi efektami, dieta ta jest bardzo ceniona, jednak może zniechęcać faktem, że konieczne jest spożywanie przy niej dodatkowych witamin i minerałów.
Artykuł powstał we współpracy z Dzielnice Sopotu.